Ministerstvo financí zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) chce přesto zvýšit platy státním zaměstnancům.

Ekonomika ČR poroste v letošním i příštím roce méně. Ministerstvo financí očekává letos růst o 2,4 procenta a v roce 2020 o 2,2 procenta. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce přesto přidat státním zaměstnancům více peněz na platy. Navrhne růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem 3 procent místo dosud navrhovaných 2 procent. 

Ministerstvo financí zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok na základě nových ekonomických dat, která byla zveřejněna v průběhu srpna.

Mezi rizika ohrožující růst patří třeba brexit, obchodní války, ale i vývoj na domácím trhu práce nebo pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení.

V roce 2021 úřad zatím očekává ekonomický růst o 2,2 procenta v roce 2022 o 2,1 procenta.

Inflaci letos nově ministerstvo financí čeká 2,7 procenta a příští rok 2,4 procenta.

Česká národní banka v nejnovější srpnové prognóze letos očekává růst české ekonomiky o 2,6 procenta a příští rok o 2,9 procenta.

I přes zhoršenou prognózu ministerstva plánuje šéfka resortu Alena Schillerová (ANO) zvýšit platy státním zaměstnancům. Navrhuje totiž růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem 3 procent místo dosud navrhovaných 2 procent.

Důvodem je právě aktuálně zhoršený vývoj inflace v příštím roce.

Šéfka státní pokladny dříve opakovaně uváděla, že v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů o 2 procenta. Takové navýšení ale považuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) za nedostatečné a 2 procenta nestačí ani odborům.

Schillerové nápad uvítala i šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Uvedla ale, že navrhovaná valorizace je pokrytím inflace a komunisté by chtěli státním zaměstnancům přidat další dvě procenta. Za optimální označila pětiprocentní růst.
(pel)