Migranti na lodi Ocean Viking jsou už nervózní. Mohou se sprchovat jen omezeně, protože posádka lodi začala šetřit vodou.

Převážně súdánští migranti na lodi Ocean Viking jsou už nervózní. Po 13 dnech čekání se už chtějí vylodit v Itálii. Ta to odmítá, když neodpověděla na dvě žádosti o zakotvení v Itálii. Ocean Viking má na palubě 356 migrantů. Loď nakonec zakotví na Maltě.

Běžence si převezmou Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat.

Plavidlo Ocean Viking provozují organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée. Loď pluje pod norskou vlajkou.

Migranti na palubě Ocean Viking pocházejí většinou ze Súdánu. Záchranná loď je vylovila z moře během čtyř záchranných operací.

Více než sto migrantů jsou nezletilí. Z toho 90 je bez jakéhokoliv doprovodu.

Loď pluje v mezinárodních vodách mezi italským ostrovem Linosa a Maltou. O povolení přistát v Itálii poprvé požádala už 9. srpna. Italské úřady však nereagovaly.

Lékaři bez hranic za to Itálii kritizují a tvrdí, že jejich přístup je ostudný. Odkazují přitom na podobné situace, kdy Itálie nepovolila humanitárním lodím vplout ani do svých teritoriálních vod.

Poslední případ, loď španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms, vyřešilo až rozhodnutí italského soudu a následně sicilské prokuratury.

Zásoby na lodi Ocean Viking se tenčí a osazenstvo se může sprchovat jen omezeně, protože posádka začala šetřit vodou. Podle lodního lékaře napětí mezi migranty na palubě lodi Ocean Viking roste.

Itálie loni v červnu po nástupu populistické vlády zavřela přístavy lodím humanitárních organizací. Protiimigrační politiku prosadil šéf pravicové Ligy Matteo Salvini, kterému se podařilo přijmout zákony o bezpečnosti a migraci.

Na základě toho hrozí kapitánům lodí s migranty na palubě za vplutí do italských vod vysoká pokuta. Plavidla mohou být zabavena.

Migranti mohou na Maltu

Loď Ocean Viking s 356 africkými migranty nakonec zakotví na Maltě. Běžence si převezmou Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko.

Francouzská vláda již informovala, že převezme 150 z nich.

„Po jednáních s Evropskou komisí a zeměmi EU, konkrétně Francií a Německem, Malta souhlasila, že se zapojí do řešení patové situace lodi Ocean Viking,“ napsal maltský premiér Muscat.

Doplnil, že žádný z migrantů nezůstane na Maltě.

Půlmilionová Malta je rozlohou je menší než území Prahy. Malta postupuje tak, že uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud země EU neslíbí, že si migranty následně převezmou. (sfr)