Čína od září uvalí nová cla na americké zemědělské produkty, ropu, malá letadla či automobily.

Čína od září uvalí nová cla na americké zboží. Nová čínská cla jsou reakcí na americká cla, která prezident Donald Trump oznámil na počátku srpna. Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že zavede dodatečná cla ve výši 5 a 10 % na celkem 5078 produktů ze Spojených států. 

Roční hodnota dovozu zboží z USA do Číny dosahuje zhruba 75 miliard USD (1,75 bilionu Kč).

Čína nově uplatní clo na zboží, mezi kterým jsou zemědělské produkty, ropa, malá letadla nebo automobily.

Některá cla vstoupí v platnost 1. září, zbývající 15. prosince.

„Rozhodnutí Číny zavést dodatečná cla si vynutil unilateralismus a protekcionismus Spojených států,“ uvedlo čínské ministerstvo.

Trump podle čínské vlády stupňuje obchodní třenice, které „vážně ohrožují multilaterální obchodní systém“.

Zpráva o nových čínských clech vedla k poklesu na akciových trzích. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, krátce po zahájení pátečního obchodování ztrácel zhruba půl procenta na 26.111 bodů.

Prezident Trump začátkem srpna oznámil, že USA od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). U některého zboží bude zavedení cla odloženo na 15. prosince.

Celní válka mezi USA a Čínou začala již v loňském roce. Washington se pomocí cel snaží přinutit Čínu ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA.

Obchodní rozhovory USA s Čínou budou nadále pokračovat, ale „za zavřenými dveřmi“. (sfr)