Spor je ukončen, žádná krize není, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Spor o ministra kultur je u konce a žádná krize není, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Jméno nového kandidáta ČSSD na post šéfa resortu kultury chce předseda vlády od pátku. Uvedl to po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. 

„Ten spor je ukončen. Nemluvme o nějaké krizi, žádná krize není,” řekl Babiš.

Jméno adepta na nového ministra kultury prý Zemanovi nesdělil.

„Je to teď na panu předsedovi Hamáčkovi, kdy s tím přijde. Ale určitě si myslím, že všichni chceme tento problém už konečně mít za sebou. Já jsem i požádal pana prezidenta, jakmile to nastane, aby bylo potom možné nějakým způsobem rychle problém dořešit a aby ta vláda byla kompletní a aby mohla fungovat,“ uvedl Babiš.

Premiér předpokládá, že mu sociální demokracie sdělí jméno nového kandidáta na ministra kultury do pátku 23. srpna.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček chce oznámit jméno nového kandidáta dříve, než v pátek zasedne předsednictvo sociální demokracie.

Hamáček neočekává, že by se opakovaly problémy, které provázely nominaci Michala Šmardy.

Nechtěl komentovat dohady, kdo by se kandidátem mohl stát a neupřesnil ani to, zda hledá mezi členy ČSSD, nebo by mohl novým kandidátem být nestraník.

Místopředseda strany Michal Šmarda se nominace po téměř třech měsících vzdal kvůli výtkám prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Šmarda se zalekl Babiše a nakonec vycouval: Vzdal se nominace na post ministra kultury

Babiš láká ČSSD k pokračování vlády. Ale musí se vzdát Šmarda nominace na ministra

Spor o ministra kultury nekončí, Zeman hraje ČSSD na nervy. O Šmardovi rozhodne v srpnu

(pel)