Spor o post ministra kultury nekončí: Prezident Miloš Zeman rozhodne o jmenování Michala Šmardy až v srpnu. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Spor o ministra kultury, který vyvolal vládní krizi, nekončí. Prezident Miloš Zeman hraje sociálním demokratům na nervy. O jmenování Michala Šmardy na post šéfa resortu kultury rozhodne Zeman až v polovině srpna, ČSSD tím přitom podmiňuje setrvání v Babišově vládě. Současného ministra Antonína Staňka (ČSSD) odvolá prezident k 31. červenci. 

„Pan prezident potvrdil, že k 31.7. 2019 odvolá na základě mé žádosti ministra kultury Antonína Staňka a o nominaci ČSSD na post ministra kultury rozhodne přibližně v polovině srpna,“ napsal Babiš na Twitteru po schůzce se Zemanem v Lánech.

Schůzka trvala asi hodinu, premiér poté odjel, ačkoliv se očekávalo jeho vystoupení pro média.

Prezident Miloš Zeman sice už souhlasil s tím, že současného ministra kultury Antonína Staňka odvolá ke konci července. Neuvedl však, zda místo něj jmenuje Michala Šmardu, na kterém trvá sociální demokracie.

Prezident se prý rozhodne v polovině srpna. ČSSD už dříve pohrozila odchodem z vlády, pokud by nemohla sama rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu.

Při příjezdu na premiéra čekalo několik demonstrantů s transparenty jako „Podvodníku Babiši, vrať pozemky, akcie”. Některé byly namířené i na prezidenta Miloše Zemana.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se má zítra sejít s premiérem Babišem, který ho má informovat o jednání v Lánech.

Staněk podal demisi s polovině května, Zeman ji ale nepřijal, což mu ústava umožňuje. Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování Šmardy, kterému podle ústavy prezident vyhovět musí.

Zeman následně několikrát dal najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v úřadu a mluvil o snaze smířit ho s Hamáčkem, kritizoval také Šmardu.

(pel)