Nejvíce migrantů se do EU letos dostává přes Řecko.

Afričtí uprchlíci do Evropy mění rafinovaně své trasy. Méně se jim daří pronikat přes Španělsko, kde jejich počet klesl o 39 procent. Nejvíce se jich na starý kontinent dostává přes Řecko. 

Počet afrických migrantů přicházejících do Španělska v roce 2019 meziročně klesl o 39 procent. Informoval o tom španělský deník El País.

K poklesu přílivu migrantů do Španělska výrazně přispěla pomoc marockých úřadů.

Ještě loni bylo Španělsko hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy. Letos je pro běžence hlavní trasou Řecko. Vyplynulo to ze statistiky Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Od začátku roku 2019 připlulo do Španělska přes Středozemní moře 14.500 migrantů. S tím, že dalších 3500 se jich do Španělska dostalo v Maroku vniknutím do španělských enkláv na marockém území, Ceuta a Melilla.

Oproti stejnému období v loňském roce jich však ubylo o 39 procent.

Do Řecka přišlo letos od ledna celkem 26.770 migrantů. Z toho 20 tisíc proniklo přes moře. Ostatním se to podařilo přes Turecko.

Do Itálie letos doplulo 4240 migrantů. Zde je zjevný velký úbytek. Loni jich totiž bylo 23.370 a předloni 119.370.

Migrační vlnu do Itálie zastavila vláda v čele s ministrem Salvinim, která se ujala funkce loni březnu.

Španělsko se stalo hlavní vstupní branou afrických migrantů do Evropy loni, kdy se do země dostalo 65 tisíc běženců.

V letech 2017 a 2016 držela prvenství v této statistice Itálie (119.370 a 181.440).

Masovou migrační vlnu zažila Evropa v roce 2015, kdy do EU dorazilo přes milion běženců. Z toho zhruba 860 tisíc se do Evropy dostalo Řecko. Přiliv běženců touto trasou však pomohla výrazně omezit dohoda EU s Tureckem.

Ankara výrazně zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, za příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. (sfr)