Nový jaderný blok v Dukovanech může být už v roce 2035.

Nový jaderný blok v Dukovanech může být postaven už v roce 2035. Oznámil to ministr Havlíček. Stavba nového bloku Dukovan by podle něho mohla začít kolem roku 2030, pokud by „relativně dobře“ postupovalo přípravné řízení.

Nový jaderný blok v Dukovanech by mohl být postaven mezi roky 2035 až 2040, upřesnil Havlíček (za ANO) po setkání se zástupci firem a obcí v Třebíči.

Ministr současně informoval, že by do dvou týdnů mohl dostat vyjádření k možnému vlivu nového jaderného zdroje Dukovan na životní prostředí v systému EIA.

Vláda podle Havlíčka „nechala otevřené dveře“ pro možnost stavby až dvou nových jaderných bloků v Dukovanech. Přípravy se však zatím týkají jen jednoho bloku.

Prioritou je nyní uzavřít smlouvy se skupinou ČEZ. Současně by podle něj měla začít potřebná vyjednávání s Evropskou komisí.

Přípravy výběrového řízení na dodavatele dukovanského bloku by měly následovat v příštím roce.

„Mojí ambicí je připravit ,jízdní řád‘ k tomu, aby se do konce roku 2022 dodavatel vybral. Samozřejmě ale nemůžeme garantovat, že to tak bude, protože je tam celá řada okolností, které musíme brát na zřetel,“ konstatoval.

Investorský model stavby nových jaderných bloků v Česku schválila vláda na začátku července letošního roku. Investory nových jaderných zdrojů podle ní budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín.

Celá investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek však ČEZ bude moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl mít instalovaný výkon 1200 megawattů (MW).

Dukovanská jaderná elektrárna se současným instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Čtyři bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ prověřuje možnosti jejich provozování asi do roku 2045. (sfr)