Prezident Zeman definitivně odmítl jmenovat ministrem kultury Michala Šmardu (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman definitivně odmítl jmenovat ministrem kultury Michala Šmardu (ČSSD), jehož do funkce nominovala sociální demokracie a navrhl ho do ní premiér Babiš. Podle Zemana není Šmarda pro výkon funkce ministra kultury kompetentní. Šmarda měl nahradit odvolaného ministra Staňka (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman nechal oznámit, že nejmenuje nominanta sociální demokracie Michala Šmardu ministrem kultury.

Předseda ČSSD Jan Hamáček má podle Zemana přijít s jiným jménem.

Šmarda podle prezidenta není pro výkon funkce ministra kultury kompetentní.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ napsal v prohlášení Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí Hradu.

ČSSD má podle Zemana přijít s jiným jménem.

„Prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ vysvětlil Ovčáček.

ÚSTAVA ČRČlánek 68
(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

(5) V ostatních případech prezident republiky jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

Hamáček v reakci uvedl, že prezident nemá co hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra a že ČSSD bude trvat na dodržování Ústavy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve naznačil, že bude situaci řešit po návratu z dovolené příští týden.

Staněk měl podle Ovčáčkova vyjádření zkušenosti s kulturou coby „primátor velkého města“. Působil před tím jako primátor Olomouce.

Premiér Andrej Babiš navrhl odvolat ministra kultury Antonína Staňka na konci května. Ještě předtím sám Staněk na funkci rezignoval.

Zeman oficiálně odvolal Staňka z funkce až na konci července. Následně oznámil, že další postup bude zvažovat do poloviny srpna.

ČSSD jmenováním Šmardy podmiňuje své setrvání ve vládě s hnutím ANO. Premiér Babiš už dříve avizoval, že pokud by po vládních prázdninách nebylo jasné, jak se vyřeší situace na ministerstvu kultury, učinil by počátkem září „zásadní kroky”. (sfr)