Průmyslová výroba v Německu propadl v červnu o 1,5 procenta.

Průmyslová výroba v Německu propadla v červnu o 1,5 procenta. Oslabení je horší, než se očekávalo. Důvodem poklesu výroby byla slabší produkce meziproduktů a investičního zboží.

Výroba německého průmyslu v červnu klesla o 1,5 procenta. Původně se očekával propad o 0,4 procenta. Data vyplynula z údajů spolkového statistického úřadu, který současně snížil údaje za květen, kdy výroba stoupla o 0,1 procenta a ne o dříve oznámených 0,3 procenta.

Předpokládá se, že kvůli eskalaci obchodního sporu mezi Čínou a Spojenými státy bude recese v německém výrobním sektoru pravděpodobně pokračovat a prognózy hospodářského růstu Německa budou sníženy.

Za druhé čtvrtletí se průmyslová produkce v Německu celkově snížila o 1,8 procenta, což bylo způsobeno prudkým poklesem výroby kovů, strojů a automobilů.

„Průmysl zůstává v ekonomickém poklesu,“ konstatovalo německé ministerstvo hospodářství. Dodalo, že sektor ještě nedospěl k bodu obratu.

Předpokládá se, že největší evropská ekonomika vykáže za druhé čtvrtletí přinejlepším stagnaci. Ukazatele podnikatelské nálady naznačují, že ve třetím kvartálu by mohla kvůli obchodním sporům, odchodu Británie z EU a také kvůli zpomalování globální ekonomiky i klesnout.

Německá vláda očekává, že ekonomika letos vzroste o 0,5 procenta. V roce 2020 by podle prognózy měl růst zrychlit na 1,5 procenta.

Ještě hlubší propad zaznamenal průmysl v Česku. Průmyslová výroba v Česku po čtyřech měsících růstu se letos v červnu meziročně propadla o 3,8 procenta.

Více se o tom dočtete zde:

Průmyslová výroba v České republice se v červnu meziročně propadla o 3,8 procenta