Ekologičtí aktivisté protestují v Praze kvůli změnám klimatu před budovou ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích.

Ekologičtí aktivisté protestují v Praze kvůli změnám klimatu před budovou ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích. Kritizují údajný laxní postoj kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) ke změnám klimatu.

Klimatičtí demonstranti před vstupem do budovy rozvinuli několik transparentů. Na největším z nich je heslo „Ministerstvo životního selhání Richarda Brabce”.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion ČR (XR) a „Limity jsme my“ kritizují, že stát povolil rozšíření a pokračování těžby hnědého uhlí v severních Čechách v dole Bílina, i když se Česko zavázalo ke snižování emisí.

„Hoří nám střecha nad hlavou a ministerstvo ještě přihazuje polena do ohně,” tvrdí protestující.

„Důsledky klimatické změny jsou důsledky emisí, které jsme vypustili před 20 nebo 30 lety,“ zdůraznili aktivisté s tím, že za dalších 20 let může být díky nynějším emisím narušena rovnováha klimatu.

Protestující apelovali na veřejnost, aby se lidé obraceli na ministra Brabce a dožadovali se změny benevolentního postoje ministerstva ke snižování emisí. (sfr)