Ve Španělsku zachránili 59 afrických migrantů.

Španělská pobřežní stráž zachránila 59 afrických migrantů, 51 z nich bylo mladších 18 let. Utečenci se plavili na vratkém člunu v Gibraltarském průlivu. Starosta města Valencie bude žádat španělskou vládu o povolení zakotvit pro loď neziskové organizace Proactiva Open Arms.

Loď Proactiva Open Arms se 121 migranty zachráněnými u Libye čeká u italských břehů. Italská vláda odmítla vydat povolení k vylodění uprchlíku na jejím území. Itálie své přístavy uzavřela lodím nevládních organizací s migranty na palubě loni v červnu.

Situace se stala široce medializovanou se zveřejněním případu lodě Aquarius se skoro 630 africkými migranty na palubě. Lodi se nakonec povedlo zakotvit právě ve Valencii potom, co se nedařilo vyjednat přijetí těchto uprchlíků ve více zemích EU.

„Chceme pokračovat v cestě, kterou jsme začali s lodí Aquarius,“ řekl k situaci starosta Valencie Joan Ribó.

Možnost vylodit se v katalánském přístavu nabídl také katalánský premiér Quim Torra.

Španělské úřady přitom organizaci Proactiva Open Arms zakázaly plout do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí. Její loď kotvící od ledna v Barceloně měla zákaz vyplout, protože posádka v minulých misích nesplnila mezinárodní předpisy. Zachráněné nedokázala vylodit v nejbližším možném přístavu. Loď dostala v dubnu povolení přepravit humanitární materiál na ostrovy do Egejského moře.

„Doufám, že její posádka bude jednat v souladu s mezinárodními předpisy. Zdá se, že Open Arms míří do jiného (než španělského) přístavu,“ řekla mluvčí vlády Isabel Celaáová.

Zda vláda zahájí řízení ohledně pokutování organizace nekomentovala.

(sle)