Objem zahraničního obchodu mezi Spojenými státy a Čínou kles o 14 procent.

Objem zahraničního obchodu mezi Spojenými státy a Čínou za první pololetí letošního roku klesl o 14 procent. Aktuálně je tak největším obchodním partnerem pro USA Mexiko, na druhé příčce je Kanada. Informoval o tom server listu Wall Street Journal.

Objem vzájemného obchodu se nyní pohybuje na 271 miliardě dolarů. Import z Číny do Spojených států poklesl o 12 procent, export z USA do Číny dokonce o 19 procent. První příčku v žebříčku držela Čína od roku 2015 až do roku 2018.

Dovoz z Vietnamu naopak stoupl o více než 33 procent a dovoz z Nizozemska o 28,7 procenta.

Na vině nižších obchodů mezi Čínou a USA jsou pravděpodobně spory mezi Pekingem a Washingtonem. Donald Trump v květnu vystupňoval toto napětí oznámením o zvýšení cel na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů ročně z 10 na 25 procent. Později oznámil také platnost cel na dovoz v objemu 300 miliard dolarů.

Trumpovi se nelíbí, že Čína neplní své sliby. Čína se obchodní válce brání. Pokud bude ale třeba, bude bojovat až do konce.

„Čína nechce bojovat v obchodní válce, ale nebojíme se toho. Pokud Spojené státy chtějí eskalovat obchodní třenice, rozhodně budeme reagovat a bojovat až do konce,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.

(sle)