Leyenová přerozdělí uprchlíky zemím EU.

Plánovaný migrační pakt Ursuly Leyenové by měl ulehčit Itálii od připlouvajících uprchlíků. Země Evropské unie podle ní musí projevit solidaritu se státy, které se s migrací potýkají nejvíce. Pakt by měl zajistit spravedlivé přerozdělení migrantů.

Nově zvolená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová připravuje migrační pakt, který bude začátkem řešení otázky migrace. Evropskou unii tak čeká plán na „nový způsob distribuce nákladů“, který by zajistil spravedlivé přerozdělení.

„Chceme, aby přijímací procedury byly efektivní, ale také humánní. Víme, že migrace nezmizí, je to dědictví globalizovaného světa,“ uvedla von der Leyenová, která se v Římě setkala s italským premiérem Giuseppem Contem.

Nejvíce se s přílivem migrantů potýká Itálie, Španělsko a Řecko. Naopak státy visegrádské čtyřky (Česká republiky, Slovensko, Polsko a Maďarsko) odmítají přijímat migranty na základě kvót. Leyenová blíže nespecifikovala konkrétní kroky a opatření.

Lodě se zachráněnými uprchlíky připlouvající k italským břehům čekají na povolení zakotvit. Italský ministr vnitra Matteo Salvini jim to nechce umožnit, dokud si je nepřevezmou evropské státy.

(sle)