Ženy v Saudské Arábii smí cestovat bez povolení muže.

Konzervativní muslimská vláda Saudské Arábie povolila cestování samotným ženám. Nyní už nepotřebují mužský souhlas z řad příbuzných (manžela, otce či bratra), aby se mohly podívat do zahraničí. Zároveň nový dekret povoluje také vydávání úředních dokumentů do rukou žen.

Možnosti svobodně cestovat předcházelo již povolení kina a před dvěma lety také povolení řízení automobilu samotnými ženami. Do budoucnosti plánuje Saudská Arábie mimo jiné více pracovních příležitostí pro ženy a s tím také jejich větší zapojení do ekonomiky země.

Vše je součástí plánu Vize 2030, za kterou stojí korunní princ Muhammad bin Salmán, syn krále Salmána. Faktickým vládcem země je ale právě princ, který se sociálními, kulturními a náboženskými reformami přišel.

„Chceme si zachovat svoji identitu, ale zároveň chceme být součástí globálního společenství,“ prohlásil Muhammad bin Salmán.

Účelem opatření je snížení závislosti Saudské Arábie na vývozu ropy a zároveň zvýšení saúdské investice ve světě.

V Saudské Arábii žije mnoho konzervativních rodin s velmi přísnou formou islámu, ve kterých se změny pravděpodobně neprojeví, nebo jen velmi pomalu.

Tyto reformy silně kontrastují s jinými kroky korunního prince, který netoleruje jakoukoliv kritiku své vlády. Mnoho lidí kvůli tomu skončilo ve vězení.

(sle)