Pojišťovny v ČR od 1. srpna 2019 nehradí lidem brýle a další zdravotní pomůcky.

Zdravotní pojišťovny v Česku přestaly od 1. srpna přispívat na brýle a brýlové čočky lidem starším 14 let. Začala totiž platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Změny ale dopadnou i na další zdravotnické pomůcky, jako jsou například stařecké hole, vanové a sprchové sedačky.

Pojišťovny dosud proplácely 150 korun dospělým a 300 korun dětem na jedny obroučky za tři roky, částečně přispívaly i na nová skla. Příspěvky pro lidi starší čtrnácti let ale nyní končí.

„Brýlové obruby budou hrazeny pouze u věkové skupiny do 14 let včetně, u ostatních bude úhrada obrub zrušena. Brýlové čočky budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v omezených indikacích,“ uvedla už dříve mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Pojišťovny od srpna nebudou proplácet ani paruky, které dříve hradily v maximální výši tisíc korun a jednoho kusu ročně.

Změny dopadnou i další zdravotnické prostředky, jako jsou například stařecké hole, vanové a sprchové sedačky. Méně budou pojišťovny přispívat také na chodítka a polohovací lůžka.

Ušetřené stovky milionů korun mají jít na jiné pomůcky, proplácení bude možné uplatnit jen ve výjimečných případech.

Brýlové obruby budou pojišťovny od srpna hradit už jen dětem do 14 let a lidem s vážnou oční vadou. Od srpna už nebude také možné získat nejobyčejnější brýle zdarma.

„Budou například využity u dětských pacientů, kterým je nově hrazeno oboustranné sluchadlo místo jednoho, či senzor na kontinuální měření glykemie,“ dodala Štěpanyová.

Změna je součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která od ledna upravila systém proplácení zdravotních pomůcek na poukaz. Nyní stojí zdravotnické prostředky asi 6,5 až 7 miliard korun ročně z veřejného zdravotního pojištění.

(pel)