Německo zavede novou daň z oxidu uhličitého, která má lidi donutit přejít na elektromobily.

Německo zavede novou daň z oxidu uhličitého. Díky tomu tam podraží tankování pohonných hmot i topení. Uhlíková daň má lidi v Německu donutit přejít na auta s elektrickým pohonem. Podporovatelé tohoto opatření rovněž tlačí na to, aby se snížily ceny elektrického proudu pro nabíjení elektromobilů. 

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Podle nejstaršího německého autoklubu Automobilclub von Deutschland (AvD) dojde k sociálnímu rozštěpení. Daň bude – podobně jako ekologická – velkou zátěží hlavně pro nízkopříjmové skupiny a střední třídu.

Opatření označil autoklub za darebáctví, které poslouží především fiskálnímu kasírování řidičů.

„Právě kvůli těmto daním je cena pohonných hmot pro koncové zákazníky víc než dvojnásobná. Údajné omezení provozu, které mělo být slibovaným důsledkem zdražení, se bohužel nekonalo. A stejné to bude u přirážky za emise CO2,“ varovali zástupci autoklubu.

Oficiálně se nová taxa jmenuje „cena za CO2„. Zvýší ceny u běžných pohonných hmot, jako je benzin, nafta nebo zemní plyn. Naopak elektromobily budou podporovány.

Podporovatelé daně z oxidu uhličitého proto také požadují, aby se snížily ceny elektrického proudu pro nabíjení elektrovozů.

Německá vláda tak chce dosáhnout splnění cílů v oblasti redukce emisí CO2 a podpory solární a větrné energie.

(pel)