Lidé v Česku dluží už bankám 1,693 bilionu korun. Nejvíce si půjčují na bydlení.

Dluhy českých domácností rostou. Lidé v České republice dluží bankám a družstevním záložnám už 1,693 bilionu korun. Meziměsíční nárůst činil 9,35 miliardy. Proti loňskému červnu byly vyšší o zhruba 104 miliard korun. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Vyplynulo to z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB). 

Zadlužení nefinančních podniků se v šestém měsíci sice proti květnu snížilo o více než 2,2 miliardy na 1,115 bilionu korun, ale meziročně ovšem stouplo o 33,5 miliardy.

Dluhy domácností v Česku rostou nepřetržitě od února 2016. Nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

„Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci června 2019 výše 251 miliardy Kč a meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta,“ uvedla ČNB.

Zadlužení firem v uplynulém roce zaznamenalo výkyvy. Od loňského června až do října rostlo, ve zbytku roku se naopak snižovalo.

Po lednovém zvýšení se dluhy firem v únoru vrátily k poklesu, od března pak opět rostly. Nyní tak po třech měsících růstu opět klesly.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

 (pel)