Na kotlíkové dotace přidá ministerstvo životního prostředí další 1,5 miliardy korun navíc,

O kotlíkové dotace je v ČR velký zájem. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto přidá na ekologické kotle další 1,5 miliardy korun. Vzniknout by měl navíc nový podprogram Adaptační a mitigační opatření dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). 

„Vláda dneska v rámci schválení třetí změny dokumentace Nové zelené úsporám vytvořila prostor pro to, aby bylo možno v rámci programu NZÚ vytvořit nový podprogram,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Předpokládáme ještě do konce tohoto roku, a ten by umožnil zafinancování určité části převisu poptávky nad nabídkou v otázce kotlíkových dotací až do výše 1,5 miliardy korun,“ doplnil.

V současné době je vyhlášena třetí výzva takzvaných kotlíkových dotací.

Resort na ni vyčlenil 3,125 miliardy korun, vyměněno by z nich mohlo být až 30 tisíc kotlů na tuhá paliva.

Poprvé peníze nebude možné využít na kotle umožňující spalování uhlí.

Podporována budou zařízení na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Na jejich pořízení je možné získat až 127 500 korun.

První výzva kotlíkových dotací umožňovala dotace i na čistě uhelné kotle, druhá už pouze na kombinované. V září 2022 skončí možnost provozování kotlů první a druhé emisní třídy, což bylo stanoveno zákonem v roce 2012.

V Česku je v provozu odhadem 300 tisíc nevyhovujících kotlů.

(pel)