Země V4 by měly být vstřícnější k migrantům a podílet se na jejich přerozdělování, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po setkání s Emmanuelem Macronem.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se zaprodala svému francouzskému protějšku Emmanuelovi Macronovi. Státy visegrádské čtyřky by podle ní měly být vstřícnější k uprchlíkům. Na řešení migrace by se podle ní měly podílet i země, do kterých běženci primárně nesměřují. 

„Musíme být mezi zeměmi, které hledají řešení (migrace), i když do naší země uprchlíci nesměřují. Je pravda, že v našem regionu je to citlivé téma, protože nejme uvyklí na rozdílnosti, jiné kultury, jiné lidi,“ uvedla Čaputová po setkání s Macronem v rozhovoru pro francouzský list Le Monde.

Je třeba prý respektovat obavy lidí, ale současně se podílet na hledání řešení, jako je posílení hranic, rozdělování uprchlíků, které bude fungovat, a řešení příčin, nikoli důsledky migrace.

Slovensko je podle ní z V4 nejlépe integrovanou zemí do EU.

Nynější politici visegrádské čtyřky se podle ní sice těší z výsledků roku 1989, ale na určité věci mají rozdílný pohled.

„Myslím si, že každý z nich chápe právo a určité svobody jinak,“ řekla.

V4 by podle ní neměla řešit jenom vlastní, regionální problémy, ale měla by uvažovat ve jménu celého evropského společenství, být jeho aktivním partnerem a vrátit se k zásadám, na nichž vznikla, což je evropská jednota, demokracie a právní stát.

(pel)