Brusel dal Rakousku ultimátum kvůli omezení přídavků na děti přistěhovalců.

Brusel dal Rakousku ultimátum kvůli omezení přídavků na děti přistěhovalců. Tzv. indexace přídavků na děti cizinců platná od začátku letošního roku je podle Evropské komise diskriminační. Nejen pracující Češi tak přišli o stovky milionů korun. Rakousku nyní hrozí žaloba u Soudního dvora EU. 

Na základě indexace dostávají cizinci ze zemí Evropské unie pracující v Rakousku od rakouského státu na děti žijící v jejich vlasti přídavky odpovídající životním nákladům v zemích původu.

Snížení dávek se dotklo zejména pracovníků ze zemí, jako jsou Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko nebo Bulharsko.

Evropská komise v lednu Rakousko varovala a úpravu vyplácení přídavků na děti odmítla jako diskriminační, protože pracovníci z jiných zemí EU v Rakousku platí stejné daně.

Rakousko argumentovalo tím, že opatření  je plně v souladu s právem EU.

Brusel dal proto nyní Rakušanům ultimátum 2 měsíce na to, aby situaci napravili. Pokud požadavky nesplní, může na ni komise podat žalobu u Soudního dvora EU.

Od 1. ledna se v Rakousku výše rodinných dávek a slev na dani na dítě odvíjí od výše životních nákladů v členském státě, kde dítě žije.

Výsledkem je především to, že pracovníci z chudších členských zemí včetně Česka či Slovenska dostávají od ledna na své děti žijící ve vlasti méně peněz, zatímco zaměstnanci ze skandinávských zemí, Nizozemska či Švýcarska, kterého se opatření rovněž týká, naopak více.

(pel)