Pacienti v České republice se zatím úhrady léčebného konopí od zdravotních pojišťoven nedočkají. Senát vrátil zpátky sněmovně novelu zákona o léčivech, která to měla umožnit.

Pacienti v České republice se zatím úhrady léčebného konopí od zdravotních pojišťoven nedočkají. Senát vrátil zpátky sněmovně novelu zákona o léčivech, která to měla umožnit. Kromě toho měl návrh umožnit lékařům a lékárníkům nahlédnout do lékařských záznamů pacienta. 

Lékaři a lékárníci, ale i zdravotničtí záchranáři by měly v návaznosti na elektronické recepty podle vládní novely přehled o všech lécích, které má pacient předepsané.

Lékový záznam by mohl zamezit duplicitnímu předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky.

Senátoři ale byli proti a přijali pozměňovací návrh, podle kterého by se pacienti měli sami rozhodnout, koho nechají do záznamů nahlédnout. Zároveň také požadují, aby mohl pacient kdykoli odvolat svůj souhlas.

„Nemohou si však vybrat, komu souhlas udělí a komu ne. Pokud souhlas neudělí, nebude mít k jeho datům přístup nikdo,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Ten návrh obhajoval a argumentoval tím, že se tím zajistí bezpečnější poskytování služeb, protože lékaři budou moci zohlednit předchozí léčbu.

Na základě novely by zdravotní pojišťovny rovněž hradily lékařské konopí. Ani toho se ale lidé v Česku zatím nedočkají.

Pojišťovny by podle návrhu měly hradit devadesát procent z třiceti gramů léčebného konopí. Případné vyšší množství by podléhalo souhlasu revizního lékaře.

Pacientů, kteří užívají léčebné konopí, v Česku přibývá. Letos v květnu jich bylo 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí, loni za celý rok to bylo 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí.

(pel)