Řecko zůstává nejzadluženějším státem eurozóny

Řecko zůstává s dluhem dosahujícím 181,9 procenta HDP nejzadluženějším státem eurozóny. Celkový dluh eurozóny v prvním čtvrtletí stoupl o 0,8 procentního bodu a vyšplhal se tak na 85,9 procenta HDP. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

Po Řecku následuje Itálie se 134 procenty HDP, Portugalsko se 123 procenty a Belgie se 105,1 procentem. Podle maastrichtského kritéria přitom nesmí podíl veřejného dluhu na HDP překročit 60 procent.

Česko se naopak drží na opačné straně stupnice. Český dluh sice vzrostl o 1,4 procentního bodu na 35,8 procenta HDP. Jde ale o pátý nejnižší dluh zemí EU. Lépe na tom je už pouze Dánsko (35,5 procenta HDP), Lucembursko (21,3 procenta HDP), Bulharsko (21,2 procenta HDP) a Estonsko (8,1 procenta HDP).

Francie se drží pod 100 procenty HDP, pokud ale jde o veřejný dluh, obsadila první příčku. Původně v celých číslech nejzadluženější Itálii předstihla v prvním kvartálu o 9,2 miliardy korun.

„Obecně se dá říct, že staré členské země EU zůstávají výrazně zadluženější ve srovnání s těmi novými. Samozřejmě se i nadále většinově nachází nad hranicí, kterou kdysi stanovovala maastrichtská kritéria,” uvedl pro server Novinky.cz ekonom ČSOB Petr Dufek.

Ve snižování svého dluhu v poměru k HDP si nejlépe vedlo Nizozemsko (snížení o 4,2 procenta), Rakousko (dluh klesl o 4,4 procenta) a vůbec nejvýraznějšího snížení dosáhlo Slovinsko (pokles o 7,6 procenta bodu).

(sle)