Nová šéfka Evropské komise Leyenová plánuje řešit migraci masivními investicemi EU v Africe.

Nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chce řešit migraci masivními investicemi v Africe. Současně chce bojovat s organizovaným zločinem a chránit vnější hranici schengenského prostoru. Uvedla to v rozhovoru s vybranými evropskými deníky.

Evropská unie musí intenzivně investovat v Africe, aby se jí tím podařilo zmírnit migrační proud. Prohlásila to budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

„Zároveň musíme bojovat s organizovaným zločinem, reformovat azylovou politiku a díky ochraně našich vnějších hranic zajistit pokračování schengenského prostoru,“ podotkla dále.

Leyenová až dosud působila jako německá ministryně obrany. V souvislosti se zvolením do čela Evropské komise na svoji vládní funkci rezignovala. Předsedkyní EK byla v Evropském parlamentu zvolena jen těsnou většinou.

Evropané podle Leyenová mají povinnost pomáhat migrantům, kteří se dostanou do nesnází při cestě přes moře do Evropy.

Jakmile se však migranti dostanou na pevninu, je nutné dát těmto lidem jasně najevo, že ti, kdo nemají nárok na azyl, se musejí vrátit, upřesnila v rozhovoru von der Leyenová.

Okomentovala také stav právního státu v Maďarsku a Polsku, který se stal předmětem sporu EK s Varšavou a Budapeští.

Von der Leyenová konstatovala, že je pro zavedení kontrolního mechanismu ve všech členských zemích unie.

„Díky tomu bude jasné, že nejde o ukazování prstem na určité státy, ale o kontrolu všech,“ vysvětlila. (sfr)