Premiér Andrej Babiš (ANO) zůstává nejoblíbenějším politikem v Česku, jeho podpora mezi lidmi ale klesá. (Ilustrační foto)

Popularita českého premiéra Andreje Babiše (ANO) oslabuje, i tak ale zůstává nejlépe hodnoceným politikem z vlády. Má podporu 45 procent lidí v Česku, zatímco v lednu to bylo 48 procent a loni v říjnu 50. Druhá skončila ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO (40 procent) a na třetím místě byl šéf Pirátů Ivan Bartoš (39 procent).

Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Na čtvrtém místě se umístila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s podporou 37 procent dotázaných.

Následuje předseda SPD Tomio Okamura (35 procent) a shodné hodnocení má i šestý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na 9. místě skončil lídr ČSSD Jan Hamáček (32 procent). Za ním jsou předseda ODS Petr Fiala a šéf komunistů Vojtěch Filip (oba 27 procent). Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a předseda hnutí STAN Vít Rakušan mají o dva procentní body nižší podporu.

Nového předsedu lidovců Marka Výborného kladně hodnotí 18 procent lidí.

Ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (ANO), proti které desítky tisíc lidí v Česku demonstrovaly, pozitivně vnímá třetina občanů, naopak polovina respondentů má na ni negativní názor.

Andrej Babiš zaznamenal oproti lednovému průzkumu mírné oslabení podílu příznivých hodnocení a tábor jeho odpůrců začíná mít výraznější převahu nad táborem sympatizantů.

Průzkum se uskutečnil po zveřejnění auditů Evropské komise na dotace pro Agrofert a v období veřejných protestů vůči premiérovi Babišovi.

(pel)