Po schůzce Hamáčka a Staňka u prezidenta Zemana v Lánech je jasné, že Staněk bude odvolán z vlády.

Prezident Zeman přijal návrh premiéra Babiše na odvolání ministra kultury Staňka (ČSSD) z funkce. Pokud však Zeman nejmenuje novým ministrem Michala Šmardu, kterého do funkce navrhla ČSSD, odejdou sociální demokraté z vlády.

Ministr kultury Antonín Staněk bude z vlády odvolán k 31. červenci. Oznámil to po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech předseda ČSSD Jan Hamáček.

Zeman tak akceptoval návrh premiéra Andreje Babiše na odvolání Staňka z funkce.

Není jasné, kdo bude jeho nástupce a zda sociální demokracie ve vládě zůstane či nikoliv. Vedení strany o tom rozhodne v pondělí podle toho, zda se novým ministrem kultury stane Michal Šmarda, jehož ČSSD vybrala za Staňkova nástupce ve funkci.

„Sociální demokracie ve vládě skončí, nebo si sociální demokracie bude moci rozhodovat, kdo za ni bude ministrem,“ oznámil Hamáček.

Ten je připraven hájit odchod z vlády, pokud se novým ministrem kultury nestane Michal Šmarda.

Prezident Zeman podle Hamáčka čeká na výsledek jednání předsednictva sociální demokracie.

„Za mě platí, že sociální demokracie jasně řekla, že naším kandidátem je Michal Šmarda a očekávám, že předsednictvo sociální demokracie, pokud o této variantě bude hlasovat, Michala Šmardu podpoří,“ uvedl Hamáček.

Zeman však podle Hamáčka neřekl jasně, zda bude rozhodnutí ČSSD respektovat.

Pokud prezident Šmardu nejmenuje, ministři za sociální demokracii podají demisi.

„Pro mě se nic nemění, stále nejsem optimista,“ řekl Hamáček.

Na podpoře Šmardy do funkce ministra kultury se již dříve jednomyslně shodlo grémium ČSSD.

Předseda ČSSD konstatoval, že nyní je prostor pro premiéra Babiše, aby ještě během víkendu, než se sejde předsednictvo strany, podnikl další kroky, které povedou ke jmenování místopředsedy ČSSD Šmardy ministrem kultury.

Samotný ministr Staněk výslovně potvrdil, že ve vládě skončí.

„Já jsem odevzdal panu prezidentovi demisi. Ta demise byla myšlena vážně,“ oznámil Staněk po jednání se Zemanem v Lánech. (sfr)