Schodek rozpočtu ve výši 40 miliard Kč na příští rok nejde snížit, přiznala ministryně Schillerová prezidentovi Zemanovi. (Ilustrační foto)

Plánovaný deficit státního rozpočtu ČR ve výši 40 miliard na rok 2020 nejde snížit. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová na jednání poradního sboru prezidenta Zemana. Se Zemanem se shodli na tom, že by v rozpočtu bylo potřeba zvýšit investice na úkor výdajů do spotřeby.

Navrhovaný deficit 40 miliard korun prý vzal Zeman na vědomí a nijak ho nekomentoval.

Podle Schillerové není s ohledem na hospodářský vývoj velký prostor pro snížení 40 miliard deficitu státního rozpočtu na příští rok ani na splnění dodatečných požadavků ministrů.

Ministryně upřesnila, že s úpravami návrhu rozpočtu na rok 2020 musí počkat na zpřesněnou makroekonomickou prognózu na konci července. Ministerstvo při tvorbě návrhu rozpočtu na příští rok zatím vychází z předpokladu, že hrubý domácí produkt v roce 2020 poroste o 2,4 procenta.

Schillerová nevěří tomu, že by bylo možné splnit požadavky ministerstev na další výdaje.

„Už dnes vím, že manévrovací prostor není velký, že je spíš minimální. Určitě požadavky, které náš koaliční partner má, je nemožné uspokojit,“ řekla.

Vládní ČSSD požaduje zvýšení výdajů o dodatečných 18 miliard, z toho 11 miliard poptává ministerstvo práce.

S jednotlivými ministry bude Schillerová o jejich požadavcích jednat v srpnu.

Schillerová považuje za prioritní najít shodu na rozpočtu v koalici. Teprve poté chce jednat o případné podpoře s dalšími stranami a věří, že nakonec podporu najde.

„Určitě nikdo z nás nechce rozpočtové provizorium,“ řekla.

Ministryně se s prezidentem shodla, že by měla zájem o zvýšení investic na úkor spotřeby.

„Shodovali jsme se všichni, že by bylo potřeba navýšit investice, že by měly být prioritou. Zvlášť s ohledem na zpomalující ekonomiku, protože investice podporují ekonomický růst,“ řekla.

„Expertní tým prezidenta republiky vyslovil plnou podporu úsilí ministryně financí Aleny Schillerové zabránit neodůvodněným výdajům a plýtvání a úsilí hledat příjmové rezervy včetně odstranění neodůvodněných daňových výjimek,“ potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Věčně deficitní rozpočet: Stát se z mínusů nevyhrabe, schodek 40 miliard až do roku 2022