Babišovo ANO suverénně vede v červnovém průzkumu STEM.

Hnutí ANO suverénně vede v nejnovějším průzkumu agentury STEM a to navzdory masivním protestům veřejnosti vůči premiérovi Babišovi, zatíženému trestním stíháním a nejnověji i kauzou kolem potvrzeného střetu zájmů. ANO sice mírně ztratilo, ale přesto v červnovém průzkumu získalo podporu 32,5 procenta. Druzí jsou Piráti a třetí ODS.  

Hnutí ANO by si ve volbách podle modelu STEM oproti dubnu pohoršilo o 1,5 procentního bodu, ale přesto by vyhrálo volby se ziskem 32,5 procent. Historicky nejnižší podporu v průzkumu STEM zaznamenala ČSSD s 6,4 procenty.

Do Sněmovny by se dostalo celkem sedm politických stran. Před pětiprocentním prahem zůstávají STAN a TOP 09.

„Nedaří se příliš levici, ztratili sociální demokraté i komunisté,“ uvedl STEM.

Komunisté by v červnu dostali 7,8 procenta, v dubnu měli 9,5 procenta. Podpora ČSSD klesla na 6,4 procenta z dubnových 7,8 %.


STEM – VOLEBNÍ MODEL: červen 2019

Zdroj: STEM


Na současné vládní krizi podle průzkumu nejvíce získávají Piráti, kteří by ve volbách získali 15,6 procenta (v dubnu měli 11,1 %) a jsou před ODS, která skončila na třetím místě s 13,1 procenta (v dubnu měla 13,2 %).

Pohoršilo si hnutí SPD, které v červnu mělo 7,9 procenta. V dubnovém průzkumu STEM mělo hnutí Tomia Okamury 9,8 procenta hlasů.

Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci se ziskem 5,5 procenta. TOP 09 ani hnutí STAN by se do Sněmovny nedostaly.

Při přepočtu mandátů by ANO získalo 83 křesel, Piráti by měli 39 mandátů, ODS 29 mandátů. Po 15 křeslech by měla KSČM a SPD, sociální demokraté by měli 12 poslanců. Sedm zákonodárců by ve Sněmovně měli lidovci.

Průzkum se konal mezi tisíci respondenty v období 14. až 30. června, tedy v době, kdy se už rozhořela vládní krize, konala se demonstrace na Letné a psalo se o auditech Evropské komise o střetu zájmů premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

STEM zdůraznil, že motivace k volební účasti není příliš silná a mnozí lidé váhají, komu dnes dát svůj hlas. Volební účast by byla kolem 56 procent. (sfr)