Katalánci protestovali před budovou EP na podporu Carlese Puigdemonta, jemuž Evropská unie brání, aby se ujal mandátu europoslance.

Tisíce lidí protestovaly před budovou Evropského parlamentu ve Štrasburku proti tomu, že katalánští politici, včetně Carlese Puigdemonta, zvolení do europarlamentu se nemohou ujmout své funkce europoslance. V budově Evropského parlamentu v úterý začalo ustavující zasedání. 

Účastníci protestu požadovali, aby funkci europoslance mohli vykonávat i tři katalánští politici – Carles Puigdemont, Antoni Comín a Carlos Junqueras. Ti byli zvoleni v květnových evropských volbách, ale dva z nich jsou na útěku před španělskou justicí a třetí je ve vazbě.

Podle francouzské policie se demonstrace před budovou EP účastnily asi 4 tisíce lidí.

Puigdemont a Comín se nyní nacházejí kousek od francouzských hranic. Zvažovali údajně, zda mají na manifestaci také přijít. Podle katalánských médií se ale už rozhodli vrátit do Bruselu, kde pobývají od konce roku 2017.

Podle deníku La Vanguardia by bývalý předseda katalánské regionální vlády Puigdemont a bývalý člen jeho tehdejší vlády Comín vstupem na francouzské území riskovali, že je francouzská policie zatkne a vydá do Španělska na základě francouzsko-španělské dohody z roku 2002 o „vydávání osob v nezákonném postavení“.

Na oba katalánské politiky je vydán zatím jen španělský zatykač.

Katalánský premiér Carles Puigdemont – politický štvanec v Evropské unii.

Comínovi a Puigdemontovi právníci se minulý týden obrátili na tribunál Soudního dvora EU, aby vydal předběžné opatření a tito dva Katalánci se mohli euromandátů ujmout. Tribunál to však zamítl.

Mandát europoslance prý totiž oficiálně nezískali, ač byli zvoleni koncem května v eurovolbách. Podle španělských zákonů totiž musejí politici zvolení do EP složit přísahu na španělskou ústavu.

Tento akt se konal v Madridu, kam Comín a Puigdemont z obav ze zatčení nedorazili.

Junquerase nepustil z vazby soud kvůli pokračujícímu procesu, v němž mu hrozí až 25 let vězení a v němž se verdikt očekává v září.

Puigdemont a Comín budou kvůli tomu, že jsou na útěku souzeni v jiném procesu.

„Tato komora by měla bojovat za lidská práva a dát hlas katalánskému lidu,“ prohlásil jeden z demonstrantů před budovu EP, kde vlálo mnoho katalánských vlajek.

Někteří nesli i transparent s Puigdemontovou fotkou a nápisem „Carles Puigdemont, náš prezident!“.

Puigdemont a Comín, kteří utekli ze Španělska na konci října 2017, a Junqueras, který je přes rok a půl ve vazbě, jsou trestně stíhaní spolu s dalšími separatistickými politiky kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z října 2017. (sfr)