Ministr školství Plaga (ANO) zpochybnil zavedení povinné maturity z matematiky pro všechny školy. 

Ministr školství Plaga (ANO) zpochybnil zavedení povinné maturity z matematiky pro všechny školy. Maturita z matematiky má být podle platné úpravy povinná pro gymnázia na jaře 2021. O rok později ji mají povinně absolvovat i žáci většiny ostatních typů škol. Proti povinné maturitě z matematiky se postavili například ministerstva zdravotnictví či zemědělství.

Ministerstvo školství vedené Robertem Plagou připravilo novelu, která má sjednotit začátek maturity ze tří povinných předmětů včetně matematiky na rok 2022. Současně by zkouška z matematiky měla být zredukována pouze na didaktické testy.

Podle Plagy by státní část maturity měla stanovit pouze jakousi „základní laťku“. Novela je v meziresortním připomínkovém řízení s tím, že k ní existují nevypořádané připomínky některých resortů.

„Některé resorty jdou nad rámec toho, co navrhujeme, a chtějí povinnou maturitu z matematiky rovnou zrušit. Myslím, že je to zemědělství a zdravotnictví,“ uvedl Plaga v rozhovoru pro Novinky.

V Poslanecké sněmovně je již novela předložená ODS a piráty, která také navrhuje zrušení povinné maturity z matematiky.

Důvodem je obava z vysoké neúspěšnosti maturit v případě, že by byla povinná z češtiny, cizího jazyka i matematiky.

„Rozhodně nejsem hluchý a slepý k číslům, která se na maturitě z matematiky ukazují už nyní. Diskutovali jsme, jestli má být povinná matematika, ale opomněli jsme debatu o užitečném obsahu,“ konstatoval Plaga.

Ten informoval, že „ve vazbě na možnost zrušit povinnou matematiky“ požádal ředitelku Cermatu, aby vyhodnotila, jaká byla úspěšnost u užitečných úloh.

To jsou úlohy, které mapují matematické dovednosti v praxi.

„Kdyby se ukázalo, že je úspěšnost nižší, což by znamenalo omezené pochopení té materie, tak je to docela vážný signál k debatě, že výuka matematiky není dostatečná a kvalitní.“

„A naším cílem rozhodně není vystavit třetinu generace maturantů neúspěchu, který by nebyl dán tím, že se neučili, ale že se v tomto systému naučit nemohli,“ podotkl Plaga.

Na dotaz, zda by ministerstvo bylo ochotno nástup povinné matematiky odložit či zrušit, Plaga odpověděl, že se jeho resort „v principu nebrání žádné z těchto možností“.

„Odmítám ale přístup, že pokud se bojíme vyššího neúspěchu, tak to raději zrušíme a tím to bude vyřešené. Jako ministr školství se naopak musím pídit po tom, proč jsou výsledky takové, jaké jsou, a to také dělám,“ upřesnil ministr školství. (sfr)