ČSSD i tentokrát podpoří Andreje Babiše. (Ilustrační foto: redakční koláž).

ČSSD se při sněmovním hlasování postaví na obhajobu Andreje Babiše. Naznačil to předseda strany Jan Hamáček. Sociální demokraté se tentokrát za Babiše, který čelí trestnímu stíhání a dopadům auditu EK o střetu zájmů, postaví ještě horlivěji, než při předchozím hlasování o nedůvěře vládě. Nyní by poslanci ČSSD měli výslovně hlasovat pro vládu, tedy pro Andreje Babiše. Při minulém hlasování odešli poslanci ČSSD z jednacího sálu.  

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček oznámil, že doporučí předsednictvu strany, aby ČSSD příští týden v hlasování o nedůvěře podpořila vládu a zůstala součástí vládní koalice.

Hlasování vyvolaly kvůli auditním zprávám o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) opoziční strany ODS, TOP 09, STAN a Piráti.

Podle Hamáčka má účast ČSSD v koalici s ANO smysl, když se jeho straně daří naplňovat cíle, s kterými do ní šla. Podle místopředsedy Ondřeje Veselého je třeba, aby se tentokrát ČSSD jasně vyslovila a neopustila sál, jako při minulém hlasování o nedůvěře.

„Já zastávám názor, že pokud se nám bude dařit naplňovat cíle, pro které jsme do vlády šli, tak to vládní angažmá má smysl,“ konstatoval Hamáček.

V regionech prý převažuje stejný postoj.

„Mám signály, že většinový názor je ten, který jsem teď sdělil,“ dodal Hamáček.

Bez účasti ve vládě by podle Hamáčka strana neměla možnost prosazovat svůj program. Priority ČSSD se podle něj musí adekvátně promítnout do státního rozpočtu na příští rok.

Při hlasování o nedůvěře vládě v listopadu 2018 všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo jednací sál, čímž chtěli vládu podpořit, ale distancovat se od kauzy údajného únosu Babišova syna na Krym.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha řekl, že vývoj dal za pravdu těm, kdo byli ve straně proti vstupu do vlády. Pro ČSSD je podle něj nyní složité z koalice couvat, protože by ji nahradila SPD a vláda pokračovala dál.

„Když spácháte sebevraždu, je těžké to pak vzít zpátky,“ řekl. (sfr)