Stát prý díky investicím ČEZ v Bulharsku prodělal miliardy. Piráti na polostátní energetický podnik proto podali trestní oznámení.

Stát, který je většinovým vlastníkem energetické společnosti ČEZ, prý přišel o miliardy korun v souvislosti s investicemi podniku v Bulharsku. Piráti proto na podnik podali trestní oznámení. Strana nejprve v roce 2018 vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby situaci řešil, podle nich se tak ale nestalo. 

Konkrétně se má jednat o investici do černouhelné elektrárny Varna, kterou ČEZ koupil v roce 2006 za 5,8 miliardy korun. Dalších 2,8 miliardy korun vložila firma do elektrárny jako investici.

„Tato investice celkově nebyla výnosná, protože v letech 2006 až 2016 vygenerovala investice nikoli zisk, ale kumulovanou ztrátu ve výši 1,2 miliardy korun,“ uvedl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

„Takže bavíme se o nějakých 9 miliardách celkových nákladů na tuto investici, zatímco když byla v roce 2016 elektrárna prodána, tak za ni společnost ČEZ utržila 1,2 miliardy korun,“ dodal.

Celková ztráta tak podle něj činí zhruba 8,5 miliardy.

„ČEZ v transparentním prodeji, což potvrdily i renomované mezinárodní společnosti, vybral nejvýhodnější nabídky, jak na prodej elektrárny Varna, tak i pro bulharské distribuční aktivity,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Piráti kvůli hospodaření ČEZ na Balkáně interpelovali v minulosti premiéra Babiše i ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO). Piráti mají také domluvenou schůzku s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

ČEZ na bulharský trh vstoupil v roce 2004. V roce 2017 začal rozprodávat svá aktiva v zemi poté, co vedl spory s místními úřady. Cena transakce se odhaduje na 8 až 9 miliard korun.

ČEZ vede kvůli sporům s tamní vládou proti Bulharsku mezinárodní arbitráž. Požaduje po ní až 600 milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi.

(pel)