Ministerstvo vnitra dostane příští rok o 320 milionů více než letos. Resort bude hospodařit s rozpočtem 77,9 miliard korun.

Rozpočet ministerstva vnitra vzroste příští rok o 320 milionů korun na 77,9 miliard. Nejvíce peněz půjde na platy zaměstnanců, a to celkem 35 miliard korun. Resort zaměstnává celkem 70 tisíc lidí. 

Informovaly o tom Eurozprávy.cz.

„Významnou úpravou z této oblasti je promítnutí navýšení o 1150 míst příslušníků policie a hasičského záchranného sboru a o 100 míst civilních zaměstnanců policie,“ je uvedeno v návrhu rozpočtu.

Vláda rozhodla o navýšení počtu hasičů a policistů v minulém roce.

Resort počítá také s průměrným navýšením důchodů o 900 korun, na které chce vyčlenit přes 100 milionů korun.

Celkem 231 milionů korun pak bude využito na dostavbu areálu policie v pražské Zbraslavi, se stejnou částkou pak počítá i v dalších dvou letech.

Posílení kapacity Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) spolkne 150 milionů korun, dalších 80 milionů pak bude stát ochrana hranic.

Zvláštní kapitolu v rámci státního rozpočtu má Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), oproti letošnímu roku počítá návrh s nárůstem o 22 milionů korun na více než 428 milionů korun.

Ministerstvo financí naplánovalo schodek rozpočtu 40 miliard korun až do roku 2022. Prioritami rozpočtu v příštím roce zůstává jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. O návrhu bude vláda jednat v pondělí 24. června. Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit.

(pel)