Národní sportovní agentura nakonec vznikne, poslanci přehlasovali veto Senátu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si nakonec prosadil vznik Národní sportovní agentury, která by měla rozdělovat miliardy korun včetně dotací na sport v České republice. Sněmovna přehlasovala veto Senátu. Agentuře, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací, bude šéfovat bývalý hokejový brankář Milan Hnilička (ANO), ze kterého udělal Babiš v březnu 2018 vládního zmocněnce pro sport. 

Pro vznik agentury hlasovalo 102 poslanců z řad ANO, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Pro přehlasování senátního veta bylo potřeba minimálně 101 hlasů.

Proti se postavilo 48 poslanců z řad ODS, Pirátů, STAN a TOP 09. Většina poslanců SPD se zdržela.

Agentura má vzniknout na základě poslanecké novely o podpoře sportu, jejímž iniciátorem je bývalý hokejový brankář a poslanec vládního hnutí ANO Milan Hnilička. O vedení agentury se bude ucházet. Podle odpůrců si zákon napsal sám pro sebe a bude mít rozsáhlé a nekontrolované pravomoci.

Proti vzniku agentury se zostra postavila opozice.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil Hniličku za „užitečného idiota“, který má posloužit legalizaci korupce ve sportovní sféře. Jde podle něj o „monopolní uchvácení šesti miliard ze státního rozpočtu”.

Hnilička na Kalouska reagoval se slovy: „Podle sebe soudím tebe.”

Senátorům vadilo například to, že předseda agentury jmenovaný na šest let je téměř neodvolatelný a přitom bude rozhodovat o rozdělení zhruba 50 miliard korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vznik národní sportovní agentury dlouho prosazoval, proto ji i nyní obhajoval.

„Milan Hnilička je poctivej kluk, byl v Naganu, určitě nekradl a krást nebude,” řekl premiér.

Hlavním úkolem agentury, která by měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství, je podle návrhu vytvoření nového systému státní podpory sportu. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno sedm miliard korun, což je o 1,5 miliardy korun víc než loni.

(pel)