Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na nová policejní auta...

Antimonopolní úřad zrušil tendr na nákup policejních aut za 2,25 miliardy korun. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nelíbilo, že výběrové řízení nadržovalo firmě Škoda Auto.

Vítěz zrušeného tendru měl s resortem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení do roku 2021.

Úřad se výběrovým řízením začal zabývat letos v lednu a v březnu rozhodl o zrušení zadávacího řízení a zakázal ministerstvu s vítězem tendru uzavřít smlouvu až do skončení správního řízení na ÚOHS.

Technické podmínky tendru totiž byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.

„Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,” uvedl úřad v rozhodnutí.

Ministerstvo proti rozhodnutí podalo rozklad předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten ale rozhodnutí prvního stupně potvrdil a rozklad zamítl. Ministerstvo následně tendr zrušilo a připravuje nové výběrové řízení. (dd)