Čeští zemědělci dostanou dotace za 32 miliard. O peníze žádá i Babišův holding Agrofert...

Čeští zemědělci si rozdělí dotace 32 miliard korun. Většina peněz určených na obhospodařovanou plochu a chov zvířat pochází z fondů Evropské unie (EU). Žádost o dotaci podalo téměř 31 tisíc zemědělců, tedy skoro všichni v České republice, včetně Babišova holdingu Agrofert. Babiš je přitom podle auditu Evropské komise ve střetu zájmů, protože holding Agrofert stále ovládá, navíc Brusel pozastavil koncernu vyplácení dotací už loni. Česku navíc hrozí, že díky bruselskému šetření bude muset vracet 450 milionů korun, které čerpal z unijního rozpočtu právě Agrofert. 

Na obhospodařovanou plochu a chov zvířat dostanou zemědělci dotace za zhruba 32 miliard korun. Jedná se o tzv. nárokové dotace.

Podle mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíry Novákové se těchto peněz střet zájmů českého premiéra netýká.

„Prostřednictvím této univerzální žádosti zemědělec žádá na přímé platby, kompenzační platby a přechodné vnitrostátní podpory. Jsou to nárokové dotace, jichž se střet zájmů premiéra Andreje Babiše netýká,“ řekla Nováková.

Dotace pro první žádosti se začnou vyplácet letos na podzim, celková výplata potrvá zhruba do léta příštího roku.

Nováková dále uvedla, že tyto platby nejsou nikterak ze strany Evropské komise zpochybňované.

SZIF v minulém týdnu zastavil vyplácení investičních dotací pro holding Agrofert poté, co české úřady obdržely druhou předběžnou auditní zprávu z Evropské komise, podle které je český premiér ve střetu zájmů, protože stále ovládá holding Agrofert.

Na dotace podle unijních auditorů ztratil holding nárok v únoru 2017, kdy se zpřísnil český zákon o střetu zájmů.

Česko by tak mohlo Evropské unii vracet kolem 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal holding Agrofert.

Senát dnes navíc ustanovil novou komisi, která bude hodnotit bruselskou zprávu a vyplácení evropských dotací do českého zemědělství. V jejím čele bude senátor Zdeněk Nytra (ODS).

Babiš se už dříve hájil tím, že holding v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Evropské dotace pocházejí z Evropského zemědělského záručního fondu (EAGF), Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a v rámci unijní rybářské politiky i z Evropského námořního a rybářského fondu (ENRF).

Česko zastaví přísun zemědělských dotací Agrofertu i firmám rodiny Tomana

Česko kvůli Agrofertu může vracet Bruselu až 450 milionů korun dotací. Babiš to znovu popřel

(pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.