Budoucí důchodci by měli mít připraveny až 2 miliony korun...

Čeští důchodci by si měli do budoucna naspořit minimálně 2 miliony korun, doporučují odborníci. Každý druhý člověk ve věku 50 až 65 let má přitom v současnosti naspořeno maximálně 500 tisíc korun. Částku dva miliony má k dispozici jeden ze sta budoucích penzistů. Informaci zveřejnil průzkum Broker Consulting.

„Po odchodu do důchodu většině lidí výrazně poklesne příjem a pojmem výrazně míním pokles mezi 40 až 60 procenty. Nejvíce je to znát u lidí s průměrnými až nadprůměrnými příjmy. Proto je důležité si během ekonomicky aktivního období vytvořit dostatečné rezervy, které budeme čerpat právě v tomto období,“ řekl pro Eurozprávy Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Dostatečná rezerva by přitom měla činit 2 miliony korun.

Z průzkumu vyplývá, že mírně přes čtvrtinu Čechů (27,3 %) má připraveno mezi sty tisíci až půl milionem a téměř 60 procent respondentů nemá více než 100 000 korun či nemá rezervy vůbec.

Z výzkumu také vyplynulo, že až každý pátý budoucí důchodce ve věku 50 až 65 let (20,3 %) nemá po odchodu do penze zajištěné vlastní bydlení. 17 procent bude i nadále bydlet v nájmu, zbytek předpokládá, že se na stáří buď se odstěhuje k příbuzným, nebo půjde do domova důchodců.

Nejvíce příjmově ohroženou skupinou jsou tedy budoucí penzisté, kteří nemají dostatečnou nebo žádnou finanční rezervu a navíc bydlí v nájmu. Ti musí počítat s tím, že po odchodu do penze se mohou ocitnout na hranici příjmové chudoby, která je nyní stanovena na 11 693 korun pro domácnost jednotlivce. (dd)