Maltská armáda vylovila z moře 370 migrantů, které pak převezla na Maltu.

Proběhl velký výlov migrantů z moře. Maltská armáda zachránila ve Středozemním moři 370 běženců, kteří na vratkých člunech pluli do Evropy, a převezla je na Maltu. Jedná se o velký počet uprchlíků naloděných během jednoho dne. 

Při první záchranné akci vojáci zachránili 63 lidí z gumového člunu, který nabíral vodu. Plavidlo se nacházelo v oblasti, kde za pátrací a záchranné akce zodpovídá Malta.

Nedlouho poté vzala vojenská loď na palubu dalších 200 migrantů.

Celkově během jednoho dne Malťané nalodili 370 uprchlíků. Všechny převezli na Maltu.

Malta a Itálie jsou v posledním roce kritizovány za uzavírání přístavů lodím zahraničních nevládních organizací. Vyplouváním k libyjským břehům a naloďováním migrantů podle nich nahrávají neziskovky pašerákům, kteří tak posílají do nebezpečných vod Středomoří více lidí.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dlouhodobě prosazuje protiimigrační politiku. Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se od počátku roku 2019 do půlky května dostalo do Evropy přes Středozemní moře přibližně 17 tisíc uprchlíků, zatímco ve stejném období loňského roku jich bylo přibližně 32 tisíc.

(pel)