Až 100 tisíc migrantů v Německu si od roku 2014 nechalo vyplatit peníze za to, že dobrovolně odjedou domů. Vzali si však peníze a pak se vrátili zpátky do Evropy.

Až 100 tisíc uprchlíků žádajících v Německu o azyl dostalo od roku 2014 zaplaceno za to, že zemi opustí a pojedou zpátky domů. Asi 2500 migrantů si však vzalo peníze, vrátilo se do Evropy a znovu požádalo o azyl. 

Informoval o tom server Eurozprávy,cz.

Běženci v Německu, kterým úřady zamítnou azyl, mají možnost požádat o příspěvek ve výši stovek eur. Výměnou za to se ale musí sami dobrovolně vrátit do vlasti.

Podle agentury DPA vyjde vyplacení této „prémie za odchod“ německé úřady levněji, než kdyby musely organizovat nákladnější deportační lety. Kolik peněz migrant dostane, záleží na zemi jeho původu a věku.

Od roku 2014 dostalo v Německu peníze za opuštění země celkem 102 761 odmítnutých žadatelů o azyl. Zpět se jich později vrátilo a novou žádost o azyl podalo 2506.

Tito migranti musí vyplacené příspěvky vrátit. Do státní kasy se vrátilo jen mezi počátkem roku 2017 a letošním dubnem 83 tisíc eur (asi 2,1 milionu korun).

Jen v loňském roce Německo vyplatilo odmítnutým přistěhovalcům v podpůrném programu 9,5 milionu eur (243 milionů korun).

Dalších téměř 20 milionů eur (513 milionů korun) mohli migranti, kteří se rozhodli dobrovolně vrátit do vlasti, čerpat z programu Starthilfe Plus, který jim má pomoci v začátcích především s financováním ubytování.

(pel)