Mega impérium Agrofert patří mezi největší příjemce dotací v České republice, ale přitom není mezi TOP 20 firmami, které odvádějí státu nejvíce peněz na daních.

Babišovo mega impérium Agrofert patří mezi největší příjemce dotací v České republice, ale přitom není mezi TOP 20 firmami, které odvádějí státu nejvíce peněz na daních. V loňském roce státu nejvíce odvedla Škoda Auto, která na dani z příjmu zaplatila přes 9 miliard korun. Druhá byla Česká spořitelna s více než 3,5 miliardami a třetí ČSOB, která odvedla něco přes 3,3 miliardy korun. 

„Daň z příjmu právnických osob tvoří významnou část daňových příjmů státního rozpočtu. Jen v minulém roce zaplatilo 20 nejvýznamnějších plátců dohromady více než 40 miliard korun. To je více, než činí součet rozpočtů ministerstva kultury a ministerstva životního prostředí. Společnostem, které poctivě přispívají do státní kasy, patří velký dík,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Žebříček každý rok sestavuje ministerstvo financí jako ocenění toho, které podniky se nejvíce podílejí na veřejném rozpočtu. Sestavuje ho na základě výše plateb, které obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob.

Na čtvrtém místě skončila skupina ČEZ, která odvedla přes 3 miliardy korun.

Páté místo patří opět skupině Komerční banky s 2,9 miliardami.

Skupina POF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera uvedla, že její české firmy odvedly loni na dani z příjmu dohromady 2,6 miliardy korun, což by ji řadilo na sedmé místo.

Z jednotlivých firem patřících skupině nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se do první dvacítky žebříčku dostala telekomunikační O2 na 14. místě s více než 956 miliony korun.

Největší příjemce dotací v Česku, Babišovo mega impérium Agrofert, se mezi TOP dvacítkou firem neumístilo.

Jen v loňském roce přitom česká státní kasa vyplatila více než 161 milionů korun koncernu na dotacích.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) pak bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Babiš tvrdí, že svým povinnostem ohledně střetu zájmů dostál, když holding v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, je stále beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

(pel)