Pracovní neschopnost zachvátila Česko: Lidé loni na neschopence strávili v průměru téměř 42 dnů... (ilustrační foto)

Lidé v Česku tráví čím dál více času na placené neschopence. Loni to bylo celkem 77,2 milionů dní, což je o šest procent více než v roce 2017. Průměrná doba strávená v roce 2018 na neschopence trvala 41,7 dne. Přitom z důvodu nemoci trvala v průměru 40,1 dne a kvůli pracovnímu úrazu téměř 56 dní.

Případů pracovní neschopnosti bylo v Česku v minulém roce téměř 1,85 milionu, což je nejvíce za posledních deset let. Kvůli pracovní neschopnosti chybělo na pracovištích v průměru 211 tisíc lidí denně.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Většinu neschopenek vydali lékaři kvůli nemoci. Z důvodu pracovního úrazu byla vydána jen každá desátá neschopenka.

„Ženy jsou v pracovní neschopnosti pro nemoc častěji než muži, na druhou stranu muži mají hlášeno výrazně více pracovních úrazů,“ upřesnila Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Rozdíl je podle statistiků daný především odlišnou strukturou zaměstnanosti. Muži pracují v odvětvích, kde je zvýšené riziko úrazu, jako je například těžba, zpracovatelský průmysl nebo stavebnictví.

Naopak školství, veřejná správa nebo zdravotnictví, které jsou doménou žen, patří mezi bezpečnější odvětví. Vyšší podíl žen na pracovní neschopnosti pro nemoc může podle ČSÚ souviset s mateřskou úlohou žen, u nichž mohou být důvodem pracovní neschopnosti například komplikace v těhotenství.

V přepočtu na 100 pojištěnců bylo nejvíce případů pracovní neschopnosti v Libereckém a Plzeňském kraji. Nejméně neschopenek vystavili lékaři pracujícím v Praze, Olomouckém a Jihomoravském kraji.

Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů a živnostníků, kteří měli nemocenské pojištění, loni poprvé od roku 2014 překonal 90 tisíc.

Průměrný počet nemocensky pojištěných lidí loni přesahoval 4,7 milionu osob. (sfr)