Na demonstraci v Praze za odvolání Andreje Babiše a Marie Benešové se tentokrát sešlo až 120 tisíc protestujících. (Foto: Transparency International)

Lidé v Česku požadují demisi českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO). Už pošesté vyrazili protestovat do ulic, tentokrát se na Václavském náměstí v Praze sešlo až 120 tisíc demonstrujících. Akci opět zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii. 

„Každý týden nám dává Andrej Babiš další důvody protestovat. Máme toho dost!” uvedl Benjamin Roll se sdružení Milion chvilek.

Dnešní protest se koná pod heslem „Máme toho dost! Demisi!”.

Lidé drželi transparenty s hesly jako „Všetci kradnú, iba ja čerpám”, „Díru v kase toustem nezalepíš”, nebo „Nejsme tvoje koblihy”.

Vystoupili třeba režisérka Helena Třeštíková, herec Jiří Mádl nebo herečky Iva Pazderková a Jitka Čvančarová.

Projev přednesl také ředitel organizace Transparency International David Ondráčka.

https://www.facebook.com/milionchvilek/videos/312549389687875/

 

Organizátoři vedle již zmíněných požadavků usilují i o to, aby Babišova bývalá společnost Agrofert vrátila veškeré neoprávněně získané dotace, aby došlo k zastavení dalších dotací, podpor a úlev pro Agrofert, a aby se Babiš zbavil veškerých médií.

Kromě toho požadují konec Marie Benešové ve funkci, nezávislost justice a jmenování nového ministra.

Protestující jsou nespokojeni i s počínáním Andreje Babiše kvůli jeho dlouhodobým a nevysvětleným problémům s farmou Čapí hnízdo a nově žádají i jeho odstoupení.

Další vlna protestů proběhne 11. června ve městech mimo Prahu a poté 23. června na pražské Letné.

Řadu demonstrací proti Babišovi a Benešové odstartovala demise dřívějšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) na konci dubna a právě následné jmenování Marie Benešové do čela resortu justice.

K výměně došlo den poté, co policie předala státním zástupcům návrh na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

Tisíce lidí už popáté demonstrovaly proti Babišovi i Benešové. Žádají i hlavu premiéra

(pel)