Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) premiéra Andreje Babiše označil za lupiče evropských peněz. Poslanci znovu řešili premiérův střet zájmů.

Poslanci opět řeší českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a zprávu Evropské komise, podle které je Babiš ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na holding Agrofert. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) premiéra označil za lupiče evropských peněz. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že občanští demokraté budou dělat všechno pro to, aby byl Babiš potrestán. 

„Situace je natolik závažná, že nastal čas, aby předseda vlády požádal o důvěru Poslaneckou sněmovnu. My v ODS budeme dělat vše pro to, aby tyto věci premiérovi neprošly. Podle toho, co se děje na náměstích, je zjevné, jaký názor na to lidé mají,“ řekl Fiala.

Kdyby se podle něj v takové situaci, jako je Babiš, ocitl premiér před deseti lety, nevydržel by ve funkci předsedy vlády ani 24 hodin.

ODS požaduje, aby se zastavilo vyplácení dotací pro Agrofert a byla oficiálně zveřejněna auditní zpráva Evropské komise.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše musí být česká odpověď na návrh auditní zprávy EK vypracována „nezávisle a transparentně“. Výsledky zprávy jsou prý alarmující a je jasné, že premiér je ve střetu zájmů, tvrdí Bartoš.

Možností podle něho je, že by text zkontroloval sněmovní výbor pro evropské záležitosti nebo kontrolní výbor.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila Babiš nebude schopen peníze na období do roku 2027 vyjednat.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pak premiéra označil za lupiče evropských peněz.

ČSSD chce, aby se odpovědí na auditní zprávu zabýval také Nejvyšší kontrolní úřad.

Šéf komunistů Vojtěch Filip řekl, že se k auditu nebude vyjadřovat.

„Žádnou zprávu neznám a oficiálně jsem ji neobdržel. Musel bych se jako právník stydět, kdybych hodnotil zprávu, která je nelegitimně zveřejněna,“ prohlásil.

Babiš zopakoval, že závěry auditu a jeho interpretace ze strany médií jsou lživé. Audit Evropské komise považuje prý za útok na Českou republiku a snahu o její destabilizaci.

(pel)