Zadlužení domácností u bank a družstevních záložen se za duben zvýšilo o 8,3 miliardy korun na celkových 1,673 bilionu korun.

Domácnosti v Česku se čím dál více zadlužují. Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen se jen za duben zvýšilo o 8,3 miliardy korun na celkových 1,673 bilionu korun. Meziročně však zadlužení domácnosti vzrostlo téměř o 108 miliard korun. Ještě větší dluh však „vyrobila“ vláda ČR. Státní dluh za první kvartál dosáhl 1,7 bilionu korun. Na každého obyvatele ČR tak jen ze státního dluhu hypoteticky připadá 162 tisíc Kč.

Dluhy nefinančních podniků v dubnu vzrostly o 8,8 miliardy na 1,114 bilionu Kč. V porovnání se stejným měsícem loňského roku stouply o 58,6 miliardy.

O zadlužení domácností informovala Česká národní banka.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

Zadlužení nefinančních podniků za poslední rok kolísalo. Za loňský březen kleslo, poté až do října rostlo, ve zbytku roku se naopak snižovalo. Po lednovém zvýšení se dluhy firem v únoru vrátily k poklesu.

Mezi úvěry poskytnutými podnikům v ČR mají v členění podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry, v dubnu se na celku podílely téměř 54 procenty.

Nezadlužují se však pouze domácnosti či podniky. Samotná vláda ČR vytvořila státní dluh, který v 1. čtvrtletí roku 2019 stoupl o 109,6 miliardy na celkových 1,732 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla snaha ministerstva financí získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v dubnu a červenci.

Na každého obyvatele Česka tak jen z vládního zadlužování připadá hypoteticky dluh zhruba 162.600 korun. (sfr)

Státní dluh prudce vzrostl. Na každého obyvatele Česka už připadá sekera téměř 163 tisíc