Česká ekonomika začíná stagnovat.

Hrubý domácí produkt v České republice v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,6 procenta. To je stejné tempo růstu jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl HDP o 0,6 procenta. Zpřesněná čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Výsledky jsou mírně lepší než v předběžném odhadu z poloviny května, podle kterého rostla česká ekonomika meziročně o 2,5 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o půl procenta.

„Růst byl podpořen zejména ochotou domácností více utrácet. Dalším faktorem byly i běžné a investiční výdaje vládních institucí,“ komentoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 1,6 procenta a meziročně o 2,9 procenta. Výdaje domácností oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostly o 1,6 procenta a meziročně o 2,7 procenta.

U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 3,4 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

K růstu ekonomiky podle ČSÚ nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl. Dařilo se zejména výrobě strojů a výrobě pryžových a plastových výrobků. Zvolnění statistici zaznamenali v automobilovém průmyslu a výrobě elektrických zařízení.

Saldo zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšilo o 2,4 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb se meziročně zvýšil o dvě procenta, zatímco dovoz stoupl o 2,1 procenta.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ekonomika Česka začíná zaostávat: Letos poroste jen o 2,5 procenta, odhadl MMF

České ekonomice se nedaří: HDP poroste v letošním roce pouze o 2,4 procenta

Ekonomika ČR zpomalí na 2,6 procenta. Roste nejpomaleji ze zemí V4