Odbory by chtěly růst platů ve veřejném sektoru v příštím roce kolem 10 procent.

Odbory požadují zvýšení platů ve veřejné sféře pro rok 2020 až o 10 procent. Podle zaměstnavatelů by se platy ve veřejné správě a službách měly kvůli zpomalování ekonomiky zvedat mírněji, a to o inflaci. Výrazně si polepší učitelé a zdravotníci. 

„Přidání budeme rozhodně chtít do tarifů. Nadtarifní složka se stala součástí hry, komu by mohla pomoci, nakonec nepomohla nikomu.. Rozpětí našeho požadavku, který zveřejníme, se bude blížit všeobecně deseti procentům,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Současně poznamenal, že premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně zmiňoval, jak se české ekonomice daří a v jaké skvělé kondici je státní rozpočet, mělo by se to promítnout i do odměňování.

Podle zaměstnavatelů by se platy ve veřejné správě a službách měly kvůli zpomalování ekonomiky zvedat mírněji, a to o inflaci, uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Odboráři a zaměstnavatelé se shodují na tom, že by učitelé měli dostat slíbených 15 procent peněz navíc.

Oba partneři zmínili i požadavek na výraznější přidání i ve zdravotnictví.

Ve veřejné správě a službách pracovalo loni 640 700 lidí – učitelů, hasičů, zdravotníků, úředníků, policistů a dalších profesí. Průměrný plat se dostal na 35 437 korun.

Proti roku 2017 se v minulém roce zvedl o 10,8 procenta. Odměny tvořily 7,2 procenta průměrného výdělku. Naposledy se platy zvyšovaly letos v lednu.

(pel)