V Česku chybí 2 miliardy na sociální služby. Opozice chce proto svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Na sociální služby v Česku chybí v letošním roce 2 miliardy korun, tvrdí poslanci pěti opozičních stran. Kvůli chybějícím miliardám podle nich hrozí kolaps těchto služeb. Požádali proto o svolání mimořádné schůze Sněmovny k financování právě sociálních služeb. Uvedli to představitelé ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. 

„Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že tady hrozí kolaps péče těm, kteří se o sebe nemohou postarat,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Babišova vláda podle něj nedodržela slib z doby schvalování státního rozpočtu na letošek, že dvě miliardy korun najde.

Hospodaření současného kabinetu zkritizoval i předseda ODS Petr Fiala. Podle něho vláda často rozdává peníze těm, kteří je nepotřebují, na úkor potřebných. Připomněl třeba slevy na jízdném pro seniory a studenty.

I podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekárkové stát selhává, pokud není schopen najít peníze pro sociální pomoc.

Kraje dostávají peníze na sociální služby od ministerstva práce, dotace pak rozdělují.

Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy Kč. Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Pět opozičních stran proto chce, aby vláda podfinancování napravila a na mimořádném jednání to vysvětlila.

Mimořádnou schůzi musí předseda sněmovny svolat do deseti dnů. Schůze se však nakonec nemusí uskutečnit, pokud sněmovní většina neschválí navrhovaný program.

(pel)