Hypotéky v Česku zlevňují, ale lidé o ně přesto mají menší zájem.

Hypotéky v Česku začaly zlevňovat. Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 2,85 procenta z březnových 2,90 procenta. Sazby tak klesly třetí měsíc v řadě. Ceny nemovitostí v Česku přesto rostou, lidé nemají zájem tolik si půjčovat. 

Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu.

V dubnu bylo sjednáno 6395 hypoték, což je o 263 méně než v březnu. Lidé si ve čtvrtém měsíci roku dohodli hypotéky za 14,615 miliardy korun, o 131 milionů méně než v březnu.

Meziroční pokles zájmu je ještě výraznější. Loni v dubnu bylo sjednáno 7896 hypoték za 16,871 miliard korun. Tehdy však byly hypotéky levnější a průměrná úroková sazba byla 2,51 procenta.

Stále vysoké ceny nemovitostí mají za následek i rostoucí průměrnou hypotéku. Stoupají ceny jak starších, tak i nových nemovitostí, takže lidé si musí půjčovat vyšší částky. V dubnu tak vzrostla průměrná hypotéka meziměsíčně z 2 214 760 korun na 2 285 414 korun.

I když hypoteční trh skoro celý letošní rok provází zlevňování, úrokové sazby budou pravděpodobně postupně růst. Česká národní banka v květnu po půl roce zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

(pel)