Babišova vláda plánuje státní rozpočet v roce 2020 se schodkem 40 miliard korun.

Babišova menšinová vláda Česko dál zadlužuje. I v roce 2020 plánuje schodek státního rozpočtu 40 miliard korun. Stejná výše deficitu je schválená i letos. Příští rok mimo jiné vzroste rodičovská nebo stoupnou důchody. Chybějící peníze plánuje vláda vybrat od daňových poplatníků masivním zvyšováním daní. 

Vláda čtyřicetimiliardový schodek plánuje i přes očekávaný růst ekonomiky.

„Není žádný důvod mít obavy ze zpomalení. To, že nerosteme tak rychle jako předtím, je jasné, ale je vidět, že meziročně se nárůst příjmů zvyšuje,” uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Výdaje by měly v příštím roce být 1,594 bilionu korun a příjmy 1,554 bilionu korun.

Doplnil, že v roce 2020 se bude pokračovat v navyšování důchodů o 900 korun, zůstanou slevy na jízdném a našlo se i 8,6 miliard korun pro sporný rodičovský příspěvek, který se navýší z 220 tisíc na 300 tisíc korun.

Potřebné finance se prý našly v úsporách, v jakých premiér neupřesnil.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už dříve uvedla, že chce chybějící peníze získat od daňových poplatníků, a to masivním zvyšováním daní.

Její resort plánuje zvýšit spotřební daně z tabáku, lihu a hazardu. Změny prý do rozpočtu přinesou každoročně přes 10 miliard korun.

Hnutí ANO neplánuje zavádět bankovní daň, kterou prosazovala koaliční ČSSD. Babiš zopakoval, že řešením by mohlo být zavedení Národního rozvojového fondu, do kterého by banky přispívaly.

Státní rozpočet ČR byl na konci dubna ve schodku 29,7 miliard korun. Na konci března bylo přitom hospodaření Česka v deficitu 9,2 miliardy.

Za měsíc tedy došlo k prohloubení schodku o 20,5 miliardy korun. Vláda přitom dříve slibovala, že cílem jsou vyrovnané rozpočty.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

(pel)