Stát chce podle premiéra Andreje Babiše (ANO) koupit ostravskou huť ArcelorMittal za 1 korunu.

Stát má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zájem koupit podnik ArcelorMittal za 1 korunu. Podle analytiků je však jeho nápad z jeho strany populismem, protože by vlastník musel být padlý na hlavu, huť je totiž dlouhodobě zisková a v průměru vydělávala 1,54 miliardy korun po zdanění. 

Babiš svůj nápad nastínil v Hospodářských novinách.

„Chceme tu firmu koupit, aby ji někdo pořádně řídil. Stát by to odkoupil za korunu, o tom s Arcelorem jednám. Pokud by to nešlo koupit, chceme mít přehled o tom, co se tam děje,“ uvedl.

Oslovení analytici to označili za populismus.

„Ostravský hutní podnik ArcelorMittal má výrazně vyšší hodnotu, než je jedna koruna. Současný vlastník by musel být padlý na hlavu, aby na takovýto obchod přistoupil,““ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Jedná se čistě o populistický výstřel do tmy. Když už něco takového vůbec dovolují naše zákony, zákony EU to nedovolují,“ dodal hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Ostravská huť je podle nich navíc dlouhodobě zisková, v roce 2017 dosáhla čistého zisku 3,2 miliardy korun.

Babiš na otázku Hospodářských novin, proč nabízí jen jednu korunu za ziskovou firmu, neodpověděl.

Britská firma Liberty House, která má v plánu odkoupit ostravské hutě, není podle premiéra transparentní. Babiš dále uvedl, že se zástupci ArcelorMittalu o koupi jedná.

Evropská komise má na oznámený prodej ArcelorMittal jiný názor než český premiér. Už dříve sdělila, že Liberty House je vhodným zájemcem o ostravské hutě a může je převzít.

Prodej několika hutí je podmínkou, kterou Evropská komise loni v květnu dala společnosti ArcelorMittal v souvislostí s akvizicí největší evropské ocelárny Ilva v Itálii. Kromě ostravské huti tak skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodává ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

Kupec ArcelorMittalu se Babišovi nezdá důvěryhodný. Ostravské hutě by mohl koupit stát

(pel)