Babišovi se nezdá kupec ArcelorMittal. Ostravské hutě by podle něj mohl koupit stát.

Kupec ostravské huti ArcelorMittal, britská společnost Liberty House, se českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nezdá důvěryhodný. Pokud by se huť prodávala samostatně, stát by o ni měl prý zájem. Prodej ostravské huti britské Liberty House  přitom nedávno už odsouhlasila Evropská komise.

„Společnost se nám nezdá úplně důvěryhodná,“ řekl Babiš.

Vláda má podle něho zájem na zachování výroby, pracovních míst a investic do ekologie. Huť by proto měla získat majitele, který do ní bude investovat, zachová zaměstnanost a bude expandovat.

Podle premiéra je škoda, že ArcelorMittal prodává ostravskou huť v balíku spolu s dalšími ocelárnami. Kdyby se prodávala samostatně, tak by se podle něj o koupi ucházela státní firma Prisko, která v roce 2017 koupila doly OKD.

Rozhodnutí Bruselu podle Babiše vláda ještě nedostala, až se tak stane, bude s právníky řešit, jak se k němu postaví.

Prodej několika hutí je podmínkou, kterou Evropská komise loni v květnu dala společnosti ArcelorMittal v souvislostí s akvizicí největší evropské ocelárny Ilva v Itálii. Kromě ostravské huti tak skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodává ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

(pel)